Möt din kropp för andra gången!

Möt din kropp för andra gången!

Har du någon gång i livet drabbats av en skada som påverkade och begränsade din rörelse?

Till exempel en stukad fot, en värkande axel eller ett ryggskott? Eller om du känner någon som gjort det?

Om du själv upplevt det så minns du vad det innebär. Din livskvaliten under den perioden var begränsad. Och man vill inget annat än att bli fri. Det får kosta vad det vill! Det blir en stor förändring och man gör de nödvändiga vardagliga rörelserna på ett annorlunda sätt för att undvika den smärta, som den normala rörelsen just då skulle skapa. Med ett ryggskott böjer man sig kanske långsamt och med rak rygg och undviker att vrida sig för då gör det sååå ont! Eller man kanske haltar efter att kryckorna lagts bort för det gör lite ont i foten på den där sidan där man stukat foten.

Inte så konstig egentligen; den foten har ju inte blivit belastad på många veckor när kryckorna gjort jobbet. Och så fortsätter vi vår vardag, jobbar på och rör oss så gott vi kan, i det anpassade rörelsemönstret. Och det är då hjärnan säger: ”Jasså, det är så här vi ska ha det. Ok, då bygger jag om.” Så bygger hjärnan nya motorvägar som signalerar det här nya anpassade rörelsemönstret. Anpassar ”telefonledningarna” till de numera många signaler som instruerar de nya rörelserna, eftersom det är så du kör din kropp. Och vips har vi byggt om vårt sätt att röra oss!

Nu är ju inte detta gjort på ett veckoslut, det tar ju sin lilla tid. Men det är också det som är det förrädiska, för du märker inte ens att det sker, det sker undermedvetet! En vacker dag haltar du litegrann hela tiden, eller tar alltid på dig jackan från samma håll eller står alltid och hänger på ena benet. Och du förstår inte ens var det kommer ifrån! Om du nu av en händelse skulle ha lagt märke till det. Och det är då frågorna dyker upp. Spelar det här ändrade sättet att röra på sig någon roll?

Ska man genom att tänka på det försöka ”ändra tillbaka” till det man en gång gjorde? Ska man strunta i det och bara röra sig? Ska det se symmetriskt ut? Ska jag gå till gymmet och träna vissa muskler för att återkomma till det gamla? Eller ska jag bara lyssna lite på vad kroppen signalerar?

Om den viskar till dig ”det gör lite ont i foten” eller ”det är så ömt i ryggen på mornarna” eller ”det går ju inte att lyfta den armen lika högt när du hänger tvätten, det tar emot i min axel”, och så vidare. Signaler som berättar att kroppen vill ha lite hjälp av dig att byta mönster igen. Hitta tillbaka till det som var innan. Då blir frågan om man kan träna bara den delen av kroppen som gör ont eller ska man göra något med hela kroppen, samtidigt? Massor med frågor som kan ha många svar, men som har en stark gemensam nämnare. Kroppens signaler till hjärnan att något måste göras. Och då slår den stenhårda kommersiella träningsmarknaden till. Koncept, vetenskap, excentrisk specifik träning, klockor, mätinstrument, axelprogram, ryggprogram mm, mm.

Går det att hänga tvätt med bara armarna? Går det att gå bara med höfterna? Går det att återta en rörelse man använder i vardagen med bara en övning? Här, i Walkfeeling Park, tror vi inte det. Vi tror på att röra på kroppen och träna de rörelsemönster vi faktiskt använder i vardagen. Med hela kroppen, samtidigt. Vad tror du?

We walk, one step at a time.

Bli rörelsecoach

Gör Skillnad För Människor

Walkfeeling Academy kurser och utbildningar är inte som vanliga utbildningar. Hur många träffar du varje dag som ser exakt likadana ut som du? Dina rörelser och personlighet är lika unika som ditt utseende. Vår träning är skapt för att anpassa sig till varje individ, så också utbildningarna. Du kan röra dig lättare, snabbare, friare genom att använda det du har och att vara den du är. Välkommen att ta steget och kroppen tillbaka…


Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.